Bize Ulaşın    TR  EN                        

Work and Travel Sıkça Sorulan Sorular

Work and Travel Sıkça Sorulan Sorular

Work and Travel nedir?

Work and Travel Programı Amerikan Hükümetinin kontrolünde yapılan, dünyanın değişik yerlerinden üniversite öğrencilerinin yaz tatilleri boyunca Amerika'da çalışıp İngilizcelerini geliştirme imkanları buldukları, dünyayı ve farklı kültürleri tanımalarını sağlayan bir öğrenci kültürel değişim programıdır.

 

Work and Travel'a Ne Zaman Başvurmalıyım?

Eylül- Ekim ayları arası en uygun zamandır.

 

Work and Travel’a katılım şartları nelerdir? (Yaş, İngilizce seviyesi, not ortalaması, eğitim durumu vb.)

Üniversitede tam zamanlı okumak, 2.00 ve üstü not ortalamasına sahip olmak, Intermediate (orta seviye İngilizce sahip olmak yeterlidir, Work and Travel’da özel bir durumunuz yok ise yaş sınır 28’dir.

 

Work and Travel programı ne kadar sürer?

15 Mayıs - 1 Ekim tarihleri arasında yasal çalışma müsaadesi ve 1 ay müddetli ek tatil mühleti bulunmaktadır.

 

Amerika’ya gidince sürekli çalışacak mıyım? Gezmek için ne kadar vaktim kalır?

 Öğrenciler genelde programın %80ini çalışarak %20’lik kısmını ise serbest zamanlarına ayırırlar. Çalışacağınız vakte kıyasla ne kadar gezeceğinizi belirten ek bir kural yoktur. İş yeri ile anlaşmanıza bağlıdır

 

İş ve bölge seçimimi yapabilecek miyim?

Elbette, tüm yaz çalışacak işinizi sizler seçeceksiniz. Danışmanlık firmaları sadece sizin İngilizce ve çalışabileceğiniz tarihler yönünden uygunluğunuzu ölçeceklerdir.

 

İş seçimimi nasıl yapacağım?

 Danışmanınız, elinde bulunan işlerden size uygun olanları sürekli sizlerle paylaşacak ve beraber izleyeceğiniz bir yol haritası çizecektir.

 

İngilizcemi geliştirebilecek miyim?

İngilizceniz kur atlama seviyesinde bir başarı göstermez fakat üzerinizdeki konuşma ürkekliğini atarak var olan becerinizi çok daha etkin şekilde kullanabilirsiniz.

 

Çalışma Saatleri& Gelir?

Programa katılan öğrenci iş sözleşmesinde is vereni ile anlaşarak kendisi ve is vereni için uygun minimum bir oran belirler. Bu genellikle haftada ortalama 32 saat olarak gerçekleşir. Çalışma saatleri işverenin yoğunluğuna göre değişebilir. Özellikle sezonun yoğun olduğu dönemlerde işveren size ekstra çalışma saati verebilir. Eğer iş vereniniz size ekstra çalışma imkanı vermiyor fakat siz çalışmak istiyorsanız yasal olarak ikince bir iş yapma hakkınız bulunmaktadır.

Work and Travel öğrencileri saatte genellikle  7 – 8 USD arası  kazanırlar. Bu da ortalama olarak tek bir işte çalışan öğrencinin 3 aylık Work and Travel dönemi boyunca yaklaşık 3.000 – 3.500 USD kazandığını  gösterir. Bu ücret ABD’de kalacağınız sürede ihtiyacınız olacak  konaklama ve yaşam giderlerinizi karşılamaya fazlasıyla yetecektir.Buna ek olarak, Work and Travel öğrencilerinin çoğu ikinci işlerde çalışmakta, bu sayede birçok öğrenci toplam kazançlarını toplamda 4500 – 5000 USD seviyelerine çıkartabilmektedirler.

 

Ne kadar para kazanabilirim? Kazandığım para ile masraflarımı karşılayabilir miyim?

Amerika’da en düşük saatlik ücret yasal koruma güvencesiyle 7.25 $ dır. Birçok eyalette ise bu ücret 8.00 $ normal şartlar altında program ücretini karşılayabilirsiniz. Fazlasını amaç edinmeniz uygun görülmez.

 

Vize kesin çıkar mı?

Bu konuda kimse net birşey söyleyemez. Konsolosluğun kararıdır.

 

Vize alamazsam ne olacak?

Öncelikle tekrar vize görüşmesine girebilirsiniz. Vize alamama sebebine göre şirketinizden ödeme yaptığınız tutarın bir kısmını ya da tamamını geri alabilirsiniz.

 

Giderken ne kadar cep harçlığı almalıyım?

750 -1000 dolar arası yeterli olmaktadır.

 

Uçak Bileti kaça patlar?

900-1000 dolar. 

 

Gitmeden önce çalışacağım iş hakkında bilgi alabilecek miyim?

Bütün bilgiler yazılı ve sözlü olarak size iletilir (konaklama aktivite iş detayı). Bu yasal bir gerekliliktir.

 

Amerika'da 2. işte çalışabilir miyim? Yasal bir kısıtlama var mı?

Evet çalışabilirsiniz. Fakat bazı iş dalları için yasal kısıtlama mevcut (casino, balık temizleme ve komisyonlu satış işleri). 2. işe başlamak için sponsor firmaya ait boş job offer'ı yeni işletme için doldurup/imzalatıp ardından sponsor firmaya iş yerinin uygunluğunu kontrol etmesi için göndermeniz gerekir. Sponsor firmadan onay gelince çalışmaya başlayabilirsiniz. Önce başlayıp sonra bildirmek yasal değildir.

 

İşimi değiştirebilir miyim?

Evet. Yasal olarak hakkınız fakat süreç biraz uzun sürmektedir. 

 

İşler çok zor mu? Becerebilir miyim?

İşler zor olmayan ve özel yetenek gerektirmeyen işlerdir. Bu yüzden herkes rahatlıkla çalışabilir

 

Arkadaşlarımla aynı yerde çalışmak istiyorum. Mümkün mü? Tavsiye eder misiniz?

Mümkündür, çok büyük gruplar olmadığınız sürece (6-7 kişi) rahatlıkla yerleşebilirsiniz. Fakat dil gelişimi açısından tavsiye etmiyoruz.

 

Hastalandığımda ne yapmalıyım? Muayene ve tedavi için para öder miyim?

Direkt acile gidip tedavi olabilirsiniz. Sadece hasta giriş ücreti olan 35-50 doları ödemeniz gerekmekte. Onun dışındaki masraflar sigortanız tarafından karşılanmakta.

 

Reçeteli ilaçlarımı Amerika'ya götürebilir miyim? Amerika'da doktora reçete yazdırabilir miyim?

Reçetelileri götürebilirsiniz. Amerika'da ise tedavi olduktan sonra ilaç alabilirsiniz.

 

Amerika'da araba kiralamak istiyorum, yaş sınırı kaçtır?

Birçok eyalette 21

 

Türkiye'den aldığım ehliyetimi, Amerika'da kullanabilir miyim?

Evet kiralayabilirsiniz

 

Sigortam araba kazalarını da karşılar mı?

Hayır karşılamaz. 

 

Araba kiralamak mı daha mantıklı yoksa satın mı almalıyım?

Uzun vadeli kiralama yapacaksanız satın almak daha mantıklı. 

 

Dil kursuna gidebilir miyim?

Yasal olarak hayır.

 

Kaza ve sağlık sigortasını nasıl yaptırıyoruz? Neleri kapsıyor?

Sigorta, program başlangıç tarihinden itibaren acenta ve sponsor firma tarafından yaptırılır. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Tüm acil sağlık müdahalelerini kapsar.

 

Tutuklanırsam ne yapmalıyım? İlk kimle görüşmeliyim?

Öyle bir durumda derhal şirketinizle ve sponsor firmanızla iletişime geçin

 

Beklenmedik bir durum oldu ve Türkiye'ye aniden dönmem gerekti. Biletimi değiştirebilir miyim?

Biletinizin acentanız tarafından öğrenci bileti niteliğinde alınmasına dikkat edin. Eğer bu şekilde alındıysa dönüş tarihinizi uygun olan ilk tarihe değiştirebilirsiniz. (Yer varsa ücretsiz yoksa cüzi bir farkla bir üst sınıftan alabilirsiniz)

 

Çalıştığım şirkette maaşımla ilgili problemler yaşıyorum. Kiminle görüşmeliyim?

Sponsor firma ve şirketinizle görüşmelisiniz. Böyle bir durumda şirkete yaptırım uygulanır.

 

Konaklamada problem çıktı. Ne yapabilirim?

Şirketle ve sponsorla görüşebilirisinz. 

 

Param bitti. İş yerimden ya da sponsordan borç isteyebilir miyim?

Alamazsınız. Yasal vasiniz olan ailenizle görüşmeniz gerekmekte.

 

Sosyal Güvenlik Kartı Nedir?

Yasal çalıştığınızı gösteren vergi numaranızdır.

 

Social Security Number nedir? Nasıl temin edilir?

Social Security Amerika’da çalışan herkesin iş güvenliği, vergi ve çalışma analizlerinin tutulduğu sistemin adıdır. Social Security Number ise Türkiye’de vergi Kimlik numarasına denk gelir ve sisteme kayıtlı olduğunuzu gösterir. Ömür boyunca geçerlidir ve sadece bir kez almak yeterlidir. Amerika’da çalıştığınız kuruma en yakın SSN ofisine ilgili evrakları götürerek başvuru yapabilirsiniz.

 

Tax Back nedir? Nasıl yapılır?

Tax Back Work and Travel öğrencilerinin Amerika da çalıştıkları süre boyunca, maaşlarından ödedikleri ulusal ve eyalet vergilerini geri alabilme işlemidir. Türkiye ye dönmeden önce danışmanlık firmaları yapılması gereken işlemler hakkında öğrencileri bilgilendirir. Vergilerinizi geri alma süreniz, vergi iadesine erken başvurmanızla doğrudan ilintilidir.

 

Satın aldığım her şeyin vergisini (tax back) geri alabilir miyim?

Alabileceğinize dair bir efsane dolaşır ama henüz alabilene denk gelmedik.

 

Çalışma iznim bitti ve Amerika'da kalmak istiyorum mümkün mü?

Evet. Çalışma bitişinin ardından J1 vizeniz size 1 ay daha kalma hakkı tanır.

 

Aktarmalı uçuşumu kaçırdım. Ne yapmalıyım?

Direkt havayollarıyla irtibata geçip yeni uçuş için talepte bulunmalısınız.

 

Uçuştan sonra valizimi bulamadım. Ne yapmalıyım?

Claim form doldurup havayollarına teslim etmelisiniz.

 

 "SEVIS" Nedir? (Student and Exchange Visitor Information System)

Öğrenci Değişimi ve Ziyaretçi Bilgi Sistemi (SEVIS), Amerika Birleşik Devletleri'nde kaldıkları süre boyunca uluslararası yabancı öğrenciler ve ziyaretçiler hakkında bilgi toplayan ve onları düzenleyen bilgisayar tabanlı bir programdır. Programınızın zorunlu bir parçası olarak bilgilerinizi SEVIS'e girmelisiniz. SEVIS'te kişisel bilgileriniz, Amerika'da konaklayacağınız yerin adresi ve çalışacağınız işyerinin adresi saklanır.

 

Pasaportumu kaybettim. Ne yapmalıyım?

En yakın konsolosluğa gidip geçici kimlik çıkarıp kullanabilirsiniz.

 

Aktarmalı uçuşumu kaçırdım. Ne yapmalıyım?

Direkt havayollarıyla irtibata geçip yeni uçuş için talepte bulunmalısınız.

 

Uçuştan sonra valizimi bulamadım. Ne yapmalıyım?

Claim form doldurup havayollarına teslim etmelisiniz.

 

WAT Programına kaç kez katılabilirim?

Katılım şartlarını sağladığınız sürece, mezun olduğunuz yıl dahil istediğiniz kadar katılabilirsiniz.

Tr

 

yurtdışı eğitim, yurtdışı yüksek lisans, yurtdışı üniversite, yurtdışı dil eğitimi, yurtdışı eğitim danışmanlığı, eğitim danışmanlığı, yurt dışında çalışmak, yurtdışı yüksek lisans bursları, yurtdışında üniversite okumak, yurtdışında okumak, yurtdışı eğitim fuarı, ukrayna üniversiteleri, yurt dışında okumak, en iyi üniversite bölümleri, yurtdışında tıp okumak, yurtdışı eğitim bursları, yurtdışı üniversite fiyatları, elt yurtdışı eğitim, yurtdisi egitim, yurtdışı eğitim danışmanlık, üniversite fiyatları, yurtdışı yaz okulları, yurtdışı üniversite puanları, yurtdışı eğitim programları, yurtdisi dil egitimi, yurtdışında üniversite okumak için gereken, yurtdışı eğitim fiyatları, ukrayna fiyatlar, ukraynada üniversite fiyatları, alternatif yurtdışı eğitim, global yurtdışı eğitim, kiev üniversitesi, yurtdışında tıp eğitimi, ukraynada eğitim, yüksek lisans yurtdışı, yurtdışında üniversite fiyatları, yurtdışı üniversite eğitimi, en ucuz üniversiteler